TOP PLUSZSzéchenyi 2020

TOP_PLUSZ-3.3.1-21-GM1-2022-00042 - Gyermeknevelést támogató humán infrastruktúra fejlesztése

TOP_PLUSZ-3.3.1-21-GM1-2022-00042
2022. május 1. Projekt zárása: 2024. november 30.
vissza
TOP_PLUSZ-3.3.1-21-GM1-2022-00042 - Gyermeknevelést támogató humán infrastruktúra fejlesztése

Pályázati konstrukció: TOP_Plusz-3.3.1-21 „Gyermeknevelést támogató humán infrastruktúra fejlesztése”

Projekt azonosítószáma: TOP_PLUSZ-3.3.1-21-GM1-2022-00042

Projekt címe: Gyermeknevelést támogató humán infrastruktúra fejlesztése – Sopronhorpács

Kedvezményezett neve: SOPRONHORPÁCS KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA

Kedvezményezett címe: 9463 Sopronhorpács, Fő utca 14.

Konzorciumi partner: Győr-Moson-Sopron Vármegyei Önkormányzati Hivatal

Elnyert támogatás: 60 019 341 Forint

Támogatás intenzitása: 100%

Finanszírozó alap: ERFA

Projekt célja és tartalma:

A projekt átfogó célja a TOP_Plusz célkitűzésekkel és a TOP_Plusz-3.3.1-21 pályázati felhívásban foglaltakkal a foglalkoztatási helyzet javítása a kisgyermekes szülők munkaerő-piaci részvételének támogatásával, a kisgyermekes szülők munkaerőpiacra történő visszatérésének elősegítése, a családok segítése a gyermekellátási szolgáltatások fejlesztése által. A pályázat a 3 éves kor alatti gyermekek napközbeni elhelyezését, a Gyermekvédelmi törvény által nevesített gyermekjóléti alapellátások köréből a gyermekek napközbeni ellátását szolgáló új bölcsődék létesítését, már működő bölcsődék infrastrukturális feltételeinek javítását, a bölcsődei szolgáltatások fejlesztését és új férőhelyek létesítését; valamint a 3-6 éves gyerekek óvodai elhelyezését célozza.

Sopronhorpács település folyamatosan fejlődik, és gyarapodik lélekszámmal is. Emiatt is van szükség a gyermeknevelési intézmények fejlesztésére. A település társulásban áll, így a környék településein élő gyermekek részére is segítséget nyújtanak. A tervezési területen egy meglévő épület áll, ami jelenleg óvodaként funkcionál. Az építtető az épület északi szárnyában található tálaló és kiszolgáló épületszárnyat kívánja fejleszteni, korszerűsíteni. Korábban, az épület felméréskor felmerült az épületszárny bontásának lehetősége is, ám a jelenlegi beépítési minta, az oldalhatáros elhelyezkedés és a szerkezet ép állapota nem indokolja a részleges bontást sem, így a tulajdonos a felújítás, korszerűsítés mellett döntött.  Az épület földszintes, teljes egészében alápincézetlen. A tervezett felújítást megelőzően a tervezés fázisában vizsgálatra került, hogy milyen műszaki úton lehetne a leghatékonyabban energetikai megtakarítást elérni. A fűtéskorszerűsítés, mellett az épületrész hőszigetelése és az érintett nyílászárók cseréje tűnik a legoptimálisabb, kedvezően megvalósítható megoldásnak. A tervezett megoldás a jelenlegi gázkészülék korszerűre való cseréje és a meglévő szerkezetek hőszigetelése, valamint a meglévő nyílászárók cseréje, amivel gazdaságosan és észszerűen elérhető a fenntartási, üzemeltetési költségek csökkentése, valamint a káros anyag kibocsátás minimalizálása. A tervezett felújítást követően az épület fajlagos hőveszteségtényezője a közel nulla energiaigényű épületek követelményszintnek megfelel. A becsült éves fogyasztás az energiahordozókra vetítve közel a harmadára csökken a felújítást megelőző állapotnak.

Az óvodai ellátást nyújtó intézmény, szolgáltató családbarát intézményként, szolgáltatásként hozzájárul a családok életminőségének javításához, a szülők munkavállalási esélyeinek növeléséhez.

Közreműködő szervezet: Magyar Államkincstár Győr-Moson-Sopron Vármegyei Igazgatósága

Projekt zárása: 2024. november 30.

Fotók
TOP PLUSZSzéchenyi 2020Magyar Falu program