Ugrás a tartalmi részre


Szentirmay Elemér Vegyeskar

vissza
Szentirmay Elemér Vegyeskar

Karvezető: Horváthné Kemény Tünde

A kórus elérhetőségei:

levélcím: Szentirmay Elemér Vegyeskar 
9463 Sopronhorpács, Fő u. 54.

e-mail cím: tuncikemeny(at)freemail.hu

 

1.      Megalakulás (1978-1998):

Az ötvenes években Freier József* igazgató-tanító vezetésével szép sikereket elérő Vegyeskar működött Sopronhorpácson. A karvezető távozásával megszakadt az együtténeklés lehetősége 1977-ig. Ekkor az egykori énekesek egy csoportja Stefánka László segítségével felkérték az iskolai énekkar vezetőjét - Gintli Zoltánnét -, hogy vállalja el egy felnőtt vegyeskar megalakítását és vezetését. 1978. január 24-én megalakult a kórus, amely községünk szülötte, Szentirmay Elemér dalköltő nevét vette fel. Az év őszére kialakult az énekkar induló létszáma: 49 fő. Az alapító tagok névsora szólamonként:

Szoprán:

Ambrics Marietta; Balogh Lajosné; Beer Lászlóné; Drázsnyák Józsefné; Geiszter Istvánné*; Horváth Józsefné; Horváth Zsuzsa; Hujman Lászlóné*; Lengyel Ibolya; Mészégető Lajosné*; Németh Jánosné*; Németh Mária; Stefánka Lászlóné; Szeli Mária*; Udvardi Angéla; Udvarhelyi Imréné*; Varga Lászlóné

Alt:

Bencsik Sarolta; Brieber Józsefné*; Farkas Jenőné; Gintli Éva; Gintli Zoltánné; Horváth Flóriánné; Kovács Katalin*; Mészáros Jenőné; Molnár Istvánné*; Molnár Zsuzsanna; Nagy Jánosné

Tenor:

Balogh Lajos*; Bán László*; Brieber József*; Csigó Dezső*; Csitkovits Gyula; Csitkovits János; Darázs Andor; Hetzer Miklós*; Magyar János*; Pócza Gyula*; Szeli György*

Basszus:

Csigó Alajos; Geiszter István*; Gintli Zoltán; Keszei István*; Molnár István*; Molnár János; Nagy István*; Szeli István; Szeli János*

(A *-gal jelöltek sajnos már nem élnek, az aláhúzással jelöltek ma is aktív tagok.)

A kórusmunka beindításához nagy segítséget nyújtott Karner Vilmos megyei ének-zenei szaktanácsadó. Az indulásnál Stefánka László is lelkes látogatója volt a próbáknak, később inkább a patronáló szerepét vállalta. Minden lehetőséget megteremtett a kórus zavartalan működéséhez. Neki köszönhető a kórus első egyenruhája is.

A rendszerváltás előtt rendszerint világi szereplései voltak a vegyeskarnak (kórustalálkozók, társadalmi és állami ünnepek). 1990 után bővült a fellépési lehetőség egyházi rendezvényekkel. Ennek megfelelően a repertoár is kiegészült.


Eredmények, kapcsolatok:

1980-ban a Magyar Kórusok Országos Minősítő Hangversenyén minősült a kórus először, ekkor EZÜST Diplomával minősítést kapott.

1984-ben másodszor is EZÜST minősítést szerzett az énekkar.

1989-ben, valamint 1995-ben kért ismét minősítést a vegyeskar. Mindkét alkalommal ARANY fokozatot ért el a megmérettetésen.

Győr-Moson-Sopron megyén belül az első minősítés után vált ismertté az énekkar, ezután kapott gyakran meghívásokat az itt működő kórusoktól. Kapcsolatba került Csorna, Mosonmagyaróvár, Hegyeshalom, Lébény, Kóny, Fertőszentmiklós, Nagylózs kórusaival. Rendszeresen meghívást kapott a Megyei Dalostalálkozókra. Az énekkar külföldi kapcsolatai közül említésre méltók 1982-től a zselizi (Szlovákia) Schubert Vegyeskar, 1987-től a Chorvereinigung der Tischler Wiens. Sajnos mindkét kórussal a többszöri kölcsönös vendégszereplés ellenére, a növekvő utazási költségek miatt lassan megszakadt a kapcsolat.

Hagyományok:

A kórus kialakult hagyományai az évenként megtartott születésnapi bankettok, valamint az országjáró kirándulások. Az első 20 évben Győr, Pannonhalma, Zirc, az Őrség, Aggtelek, Pécs, Debrecen (virágkarnevál), Budapest, Kecskemét, Szeged, Ópusztaszer. Esztergom, Visegrád, Badacsony, Székesfehérvár, valamint a határon túl Bécs és Zseliz nevezetességeivel ismerkedtek meg a tagok.

2.      1998-tól napjainkig:

1998-ban változás történt a kórus vezetésében. Gintli Zoltánné munkáját Horváthné Kemény Tünde vette át. Az új karvezető a hagyományok további ápolása mellett fontosnak tartotta több újdonság meghonosítását. Minden évben megrendezésre kerül a karácsony előtti hétvégén a kórus Karácsonyváró Hangversenye. Évről évre egyre nagyobb számú közönség hallgatja a helyi és környékünk kulturális csoportjainak hangulatos műsorát. A zongorakíséretes művek megszólaltatásához vásárolt a kórus 1998-ban egy szintetizátort, majd 2004-től elektromos zongora áll az énekkar rendelkezésére a munka során. A hangképzés rendszeressé vált a vegyeskar életében. Két kiváló szoprán énekes, Göndöcs Petra és Simon Krisztina szólistaként is szerepeltek a fellépések során. Bővült a megtanult művek sora, az eddigi kórusművek mellett 42 új darabot adott elő az együttes. Újabb énekkarokkal vette fel a kapcsolatot a vegyeskar, melyek között megyén kívüli kórusok is szerepelnek. Rendszeres együtténeklés alakult ki 2000-től az évek folyamán Csepreg Város Vegyeskarával. Új határon túli, osztrák együttműködés jött létre 2001-től a Gesangverein Jennersdorf együttesével. 2004-ben szerzett újabb minősítést a Szentirmay Vegyeskar Győrben. Az Országos Minősítő Hangversenyen ismét Arany fokozatot kapott a kórus. Örökös kórustaggá választotta az énekkar Freier József igazgató-tanítót, a kórus elődjének megalapítóját, valamint az ő fiát, Dr, Freier Józsefet, aki évek óta patronálja az énekkar működését, valamint fáradhatatlan szervezőmunkával az utóbbi évek jó hangulatú kirándulásainak idegenvezetője is. Az énekkar egész működése alatt érezte a község vezetőinek, a gazdasági szervezeteknek, majd később a magánvállalkozók és alapítványok támogatását. 1998-tól sikeresen szerepelt különböző megyei és országos pályázatokon a kórus, így az eddigiek mellett egyéb bevételi források is megnyíltak előtte.

3.      A kórus tagjai 2019-ben:

Szoprán:

Balogh Lajosné, Egresitsné Tóth Bernadett, Igler Bernadett, Igler Patrícia, Mészárosné Lökkös Ildikó, Mészégető Mónika, Nagyné Simon Krisztina, Nyikos Ferencné.

Alt:

Hujman Erika, Kovács Gáborné, Nagyné Pál Katalin, Simon Tiborné, Talabér Jenőné.

Tenor, basszus:

Horváth Bence, Horváth Anita, Nyikos Ferenc, Simon Tibor.

 

Forrás: Gintli Zoltánné, Horváthné Kemény Tünde.

TOP PLUSZSzéchenyi 2020Magyar Falu program